Σάββατο 6 Απριλίου 2024

 ΠΡΟΤΑΣΗ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τις Εκδόσεις Κέδρος και τη Φύγαμε  ...  ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ !!! 

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ -  ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΑΡΗΣ 

Βραβείο: Στην τελική δεκάδα των βραβείων Public, στην κατηγορία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.

Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.

Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΑΡΦΕΑ 

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος. Εργάζεται – για λίγο ακόμα – ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Έχει μία κόρη που αγαπάει κι εκείνη τα βιβλία και τα ταξίδια.


ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ, Κέδρος, 1981 (4η έκδοση)

Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη, Κέδρος, 1984 (2η έκδοση)

Ο τρόμος του κενού, Κέδρος, 1990 (5η έκδοση)

Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων, Κέδρος, 1993 (4η έκδοση)

Δεν ήξερες... δεν ρώταγες!, Κέδρος, 1998 (24η έκδοση), 47η χιλιάδα

Μπέιμπι Σίτινγκ, Κέδρος, 2002 (5η έκδοση), 8η χιλιάδα

Το περσικό φιλί, θεατρικό, Κέδρος, 2004

Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι, ταξιδιωτικό, Ελληνικά Γράμματα, 2006 (εξαντλημένο)

Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει, Κέδρος, 2008 (6η έκδοση), 10η χιλιάδα

Ου μπλέξεις, Κέδρος, 2011 (5η έκδοση), 8η χιλιάδα

Παντρεμένες, Κέδρος, 2013 (4η έκδοση), 6η χιλιάδα

Έξοδος, Κέδρος, 2016, 3η χιλιάδα

Η σκιά του Κυβερνήτη, Κέδρος, 2019 (5η έκδοση), 11η χιλιάδα

Ο πρίγκιψ του δεύτερου ορόφου, Κέδρος, 2023


ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

Ζαν Κοκτώ, Όπιο • Σαλβαντόρ Νταλί, Παρανοϊκο-κριτική • Γκυγιώμ Απολιναίρ, Οι μαστοί του Τειρεσία • Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα • Χ. Τζ. Γουέλς, Ο αόρατος άνθρωπος • Χ. Τζ. Γουέλς, Η μηχανή που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο • Έντγκαρ Άλαν Πόε, Μη στοιχηματίζεις το κεφάλι σου με το διάβολο • Σακί, Ο άγιος και το τελώνιο • Έμμα Τέναντ, Άγριες νύχτες • Πήτερ Τσένεϋ, Κάνε φύλλα, μωρό μου • Τζ. Κ. Τσέστερτον, Το σκάνδαλο του πατρός Μπράουν • Τζακ Λόντον, Ο ταξιδιώτης τ’ ουρανού • Τζον Στάινμπεκ, Σε αμφίβολη μάχη • Χέρμαν Μέλβιλ, Ταϊπί • Πολ Όστερ, Στη χώρα των έσχατων πραγμάτων • Πολ Όστερ, Λεβιάθαν • Πολ Όστερ, Η μουσική του πεπρωμένου • Ρόμπερτ Ο. Μπάτλερ, Ερωτικοί ψίθυροι • Ντόρις Λέσινγκ, Αγάπη ξανά • J. G. Ballard, Super Cannes (με την Ηρώ Σκάρου) • Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, Ιδού εγώ (με την Ηρώ Σκάρου) • Κάρολος Ντίκενς, Ντέιβιντ Κόπερφιλντ (με την Ηρώ Σκάρου)

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΥΡΑΣ - ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ 

Ηλικία: Από 12 ετών

Βραβείο: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, 1989

Στα βάθη της Μέσης Ανατολής ένας απόκληρος Έλληνας και ο μικρός του εγγονός δίνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση.

Η νοσταλγία της πατρίδας δεν αργεί να ξυπνήσει. Η επιστροφή δύσκολη, γεμάτη κινδύνους, παγίδες και απρόοπτα.

Η κάψα της ερήμου, ο άγνωστος εχθρός, η ανταριασμένη θάλασσα δε στέκουν ικανά ν’ ανατρέψουν τ’ όνειρο.

Η Σμύρνη τους περιμένει, θαρρούν λεύτερη όπως την είχαν αφήσει...

Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με συναρπαστική πλοκή και ιστορικές αλήθειες.

Η εκφραστική γραφή, ο μεστός διάλογος, οι δυνατές περιγραφές και οι καλοστημένοι χαρακτήρες προσδίδουν ένα ιδιαίτερο βάρος στο έργο αυτό του Βασίλη Χατζηβασιλείου που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Βασίλης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Ασχολείται με την πεζογραφία, το αφήγημα για παιδιά, το κόμικ, το θεατρικό έργο και τη συγγραφή σεναρίων. Διηγήματά του, χρονογραφήματα, άρθρα και κριτικές βιβλίων έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Βιβλία του βραβεύτηκαν από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.

Όσα από τα έργα του απευθύνονται σε παιδιά, με απόφαση των υπουργείων Ελλάδος και Κύπρου, συμπεριλαμβάνονται στους κατάλογους των σχολικών βιβλιοθηκών.


ΤΟ ΤΡΥΠΙΟ ΒΟΥΝΟ -ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ 

Ηλικία: Από 11 ετών

Βραβείο: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ. ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, 1983

Ένα πιστόλι μισοσκουριασμένο και γεμάτο λάσπες ήταν ακουμπισμένο πάνω σε μια χωματόπετρα. Τρομαγμένοι, χωρίς κανείς να τολμά να το αγγίξει, καρφώσαμε τα μάτια επάνω του. Η ζέστη από την έλλειψη του οξυγόνου και ο φόβος από το απροσδόκητο εύρημα, μας έβγαλαν γρήγορα έξω. Η απότομη αλλαγή στο φως μας τύφλωσε τα μάτια. Καθίσαμε παράμερα. Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας, σαν να θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι ήμασταν εντάξει. Είχαμε γίνει και οι τέσσερις αγνώριστοι από τη μουντζούρα. Πήραμε το δρόμο για τα σπίτια μας, με τη σκέψη στο «Τρύπιο βουνό», και τον εφιάλτη του πιστολιού σφηνωμένο στο μυαλό μας.


Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. Ιστορία των μέσων και νέων χρόνων - ΜΠΑΚΟΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ

Βραβείο: Α' ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ, 1988 

Η μεγάλη πλατεία αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσώπων: του ρέμπελου Φώτη, του δημοσιογράφου Χρίστου, της προσφυγοπούλας Αγγέλας και του αμφιλεγόμενου και φιλόδοξου Γιάννη. Μαζί με τους άλλους δύο βασικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος, τους νεότερους σε ηλικία Άγγελο και Αντιγόνη, οι ήρωες του βιβλίου ανήκουν στις γενιές του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Στις σελίδες του βιβλίου συναντώνται, εσκεμμένα ή τυχαία, ένα πλήθος από πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν μια τοιχογραφία της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Βαθιά πολιτικό στον πυρήνα του, το βιβλίο ανατέμνει τη σύγχρονη ιστορία της συμπρωτεύουσας, θέτει καίριους προβληματισμούς και αναμετράται μετωπικά με τα ιδεολογήματα που καλλιεργήθηκαν στην περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Γραμμένη με νεωτερικό τρόπο, δοσμένη σε τρία αφηγηματικά επίπεδα που το καθένα αποτελεί και μια ξεχωριστή διάσταση, Η μεγάλη πλατεία συνταιριάζει αριστοτεχνικά το μυθοπλαστικό, το βιωματικό και το ιστορικό στοιχείο.

Ένα εμβληματικό έργο της μεταπολεμικής ελληνικής πεζογραφίας, που το 1988 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Μπακόλας (1927-1999) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μαθηματικός στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης και, φοιτητής ακόμα, άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Νέα Αλήθεια. Στη συνέχεια, από το 1956 και για τριάντα χρόνια ως τη συνταξιοδότησή του, εργάστηκε ως συντάκτης, μεταφραστής, συντάκτης ύλης και υπεύθυνος φιλολογικών και καλλιτεχνικών σελίδων σε όλες σχεδόν τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες της συμπρωτεύουσας (Ελεύθερος Κήρυξ, Μακεδονία, Ελεύθερος Λαός, Θεσσαλονίκη, Νέα Αλήθεια, Ελληνικός Βορράς, Δράσις). Διετέλεσε επίσης προϊστάμενος του Τμήματος Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (1959-1967) και, με την ιδιότητά του αυτή, άτυπος γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1960-1965. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με το έργο Παραλλαγή στο πένθιμο εμβατήριο, για το οποίο τιμήθηκε με τον β’ έπαινο στον διαγωνισμό νουβέλας του περιοδικού Μορφές. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε να δημοσιεύει πεζογραφήματά του στο περιοδικό Φοιτητικά Γράμματα, όπου ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής και τακτικός συνεργάτης, και στην εφημερίδα Παμφοιτητική. Το 1958 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, Μην κλαις αγαπημένη, όπου ήταν ήδη εμφανής η έγνοια για την αφηγηματική τεχνική, η οποία εκδηλώνεται ακόμα πιο έντονα στη συνέχεια. Η «συνάντησή» του με το έργο του Φώκνερ, του οποίου έχει μεταφράσει το μυθιστόρημα Η βουή και το πάθος, υπήρξε γόνιμη για τη συνέχεια του έργου του, όπου το όνειρο συναιρείται με την πραγματικότητα, χωρίς να την αναιρεί. Την ίδια χρονιά άρχισε να γράφει συστηματικά θεατρική κριτική στις εφημερίδες με τις οποίες συνεργαζόταν. Ασχολήθηκε με το μεταπολεμικό θέατρο και διετέλεσε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής (1974-75), εισηγητής δραματολογίου (1977-1980) και καλλιτεχνικός διευθυντής (1980-82 και 1990-93) του ΚΘΒΕ. Νεότερος έγραψε και ένα θεατρικό έργο, Ο κόκκινος φάκελος (διασκευή διηγήματός του), που παρέμεινε άπαιχτο. Τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού Τομές το 1978 για το έργο του Μυθολογία, με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1988 για τη Μεγάλη πλατεία και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1997 για την Ατέλειωτη γραφή του αίματος. Το 1999 του απονεμήθηκε το βραβείο Balkanika για το βιβλίο του Μπέσα για μπέσα ή Ο άλλος Φώτης. Εκτός από την πεζογραφία, ο Νίκος Μπακόλας ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση Αμερικανών κυρίως συγγραφέων, όπως οι Ουίλλιαμ Φώκνερ, Χ. Τζέιμς και Φ. Σ. Φιτζέραλντ. Σε δημοσιεύσεις του στις εφημερίδες και στα περιοδικά χρησιμοποιούσε ενίοτε το ψευδώνυμο Ν. Χριστοφόρου. Τα έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του

http://www.bakolas.gr


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ - ΣΙΝΟΥ, ΚΙΡΑ 

Δεν πρόλαβαν να ησυχάσουν από την προηγούμενη περιπέτειά τους στο Αίνιγμα του πύργου και ένα νέο μυστήριο θα φέρει τον Αλέξη και τους φίλους του ξανά στο παλιό αρχοντικό. Συμβόλαια, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και πλαστογράφοι θα μπλέξουν τα παιδιά σε μια φοβερή περιπέτεια. Ποιός είναι τελικά ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πύργου; Δύσκολη ερώτηση. Θα καταφέρουν τα παιδιά να βρουν την απάντηση;

Τα τρία βιβλία, Το αίνιγμα του πύργου, Το συμβόλαιο του πύργου και Ο αιχμάλωτος του πύργου, αποτελούν μια τριλογία που λύνει το Μυστήριο του πύργου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Kίρα Σίνου γεννήθηκε στο Pοστόφ της Pωσίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Pωσίδα.

Ήρθε στην Eλλάδα εννιά χρονών χωρίς να ξέρει καθόλου ελληνικά, δεν άργησε όμως να τα μάθει τόσο καλά ώστε τα διηγηματάκια της δημοσιεύονταν τακτικά στη Διάπλαση των Παίδων. Aπό το ίδιο περιοδικό πήρε και το πρώτο της λογοτεχνικό βραβείο.

Mεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε το απολυτήριο της Γερμανικής Σχολής, το Proficiency του Πανεπιστημίου του Cambridge στα αγγλικά και το πτυχίο της Σχολής Ξεναγών. Eκτός από τα αγγλικά και τα γερμανικά, γνώριζε πολύ καλά τα ρωσικά και τα γαλλικά. Παρακολούθησε για τρία χρόνια μαθήματα ψυχολογίας στη XEN. Eργάστηκε ως υπάλληλος στη ΔEH, όπου η δουλειά της την έφερνε σε επαφή με παιδιά, σπουδαστές τεχνικών σχολών – πράγμα που καθόρισε τη λογοτεχνική της πορεία.

Όταν παραιτήθηκε από τη ΔEH, ασχολήθηκε αρχικά με λογοτεχνικές μεταφράσεις και στη συνέχεια άρχισε να γράφει βιβλία δικά της. Αντλούσε τα θέματά της από την παλαιοντολογία και την προϊστορία, από την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή και προσπαθούσε να δώσει στα παιδιά, μέσα από κείμενα με ενδιαφέρουσα πλοκή και πολλή δράση, στοιχεία ελεγμένα γύρω από τα θέματά της.

Για τα βιβλία της, όπως και για τις μεταφράσεις της, βραβεύτηκε πολλές φορές, εδώ και στο εξωτερικό. Tο όνομά της αναγράφηκε δύο φορές στον τιμητικό πίνακα της IBBY (Άντερσεν). Πήρε έπαινο του Eυρωπαϊκού Bραβείου του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και τιμητικό δίπλωμα στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν υποψήφια για το Bραβείο Άντερσεν το 1996. Ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο εις μνήμην της Astrid Lindgren το 2006.

Έκανε εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ήταν μέλος σε πολλές κριτικές επιτροπές, συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και ήταν τακτικό μέλος της Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Eταιρίας Mεταφραστών Λογοτεχνίας, διαφόρων λογοτεχνικών σωματείων, καθώς και της επιτροπής για το Kρατικό Bραβείο του YΠΠO.

Μετέφρασε πάνω από 100 βιβλία από τέσσερις γλώσσες και έγραψε 33 βιβλία.

Έφυγε από κοντά μας ξαφνικά το Σεπτέμβριο του 2007.


ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΦΡΙΜΑΝ - ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΕΤΡΟΣ 

Ο άνθρωπος ανήκει στα θηλαστικά. Δηλαδή στην κατηγορία των ζώων που θηλάζουν. Δηλαδή στα θηλυκά. Είναι λοιπόν εκπρόσωπός μας η κυρία Φρίμαν;

Η κυρία Φρίμαν που αν κάτι δεν μπορεί να γίνει όπως το θέλει αυτή το θεωρεί προσωπική προσβολή της φύσης στο πρόσωπό της.

Η κυρία Φρίμαν που αγαπάει κι εκτιμά τον Φρίμαν σαν ένα αξιαγάπητο μογγολάκι....

Η κυρία Φρίμαν που σχεδιάζει τη ζωή, αλλά δεν την ονειρεύεται.

Η κυρία Φρίμαν που θέλει να κάνει έρωτα χωρίς περιορισμούς, να βιαστεί, να δαγκώσει και να δαγκωθεί, να ξεσκιστεί και να ξεσκίσει, ελεύθερα όπως πίνεις νερό, χορεύεις σε ντίσκο, όπως τρως παγωτό κατακαλόκαιρο ντάλα μεσημέρι.

Η κυρία Φρίμαν που θεωρεί το θάνατο σαν ένα αναγκαστικό ταξίδι, με σίγουρη όμως επι-στροφή.


Αυτά και άλλα μας λέει ο συγγραφέας ένα καλοκαίρι κοντά στη θάλασσα με ένα μπουκάλι ούζο για βοήθεια και αναρωτιέται τι θέλει επιτέλους η κυρία Φρίμαν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Μικρασιατικής καταγωγής, ο Πέτρος Αμπατζόγλου (1931-2004) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις χωρίς επιτυχία και στη διάρκεια της Κατοχής ο συγγραφέας κινδύνεψε να πεθάνει από την πείνα. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του, διορίζεται στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς, από όπου θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα για λόγους υγείας, το 1966. Θα εργαστεί επίσης ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία και μετά τη συνταξιοδότησή του θα ζήσει κατά διαστήματα στο Λονδίνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 60, θα κάνει την εμφάνισή του στα γράμματα, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Νέα Εστία και το 1962 θα εκδοθεί η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, Με το Μινώταυρο. Η κριτική θα επισημάνει αμέσως το ταλέντο του. Το 1964 του απονέμεται το δεύτερο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τη νουβέλα του Ισορροπία τρόμου. Το 1969 λαμβάνει χορηγία από το ίδρυμα Φορντ και το 1973 την υποτροφία του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Αιόβα. Το 1988, το μυθιστόρημά του, Τι θέλει η κυρία Φρίμαν, θα τιμηθεί με το Α Κρατικό Βραβείο.

Ο Αμπατζόγλου αποτυπώνει στο έργο του την υπαρξιακή αβεβαιότητα του ατόμου, ειδικά μπροστά σε έναν πολιτισμό που τείνει να αυτονομηθεί από το δημιουργό του. Χαρακτηριστική είναι η αυτοειρωνεία, η πνευματώδης και καυστική σάτιρα των κοινωνικών θεσμών και η ιδιαίτερη συνειρμική γραφή του συγγραφέα, στην οποία συμφύρονται οι χωρικές και οι χρονικές διαστάσεις και το φανταστικό στοιχείο ενσωματώνεται με φυσικότητα στην καθημερινότητα. Πέθανε στις 30 Μαρτίου του 2004.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΦΑΚΙΝΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑ 

Ηλικία: Από 9 ετών

Βραβείο: ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑΝΟΥΣ ΚΟΡΤΣΑΚ, 1987

Σειρά: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΔΙΑΒΑΖΩ!

Ο ήλιος του καλοκαιριού έκαιγε πάντα το ίδιο. Ο αέρας που φυσούσε απ΄τα δυτικά ήταν πάντα δροσερός. Η θάλασσα ήταν πάντα ήσυχη ως το μεσημέρι. Το μεσημέρι, η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε πάντα δώδεκα φορές. Τα πλατάνια της παραλίας υψώνονταν  πάντα σαν γίγαντες. Τα τζιτζίκια βρίσκονταν πάντα στις γνωστές τους θέσεις. Όλα ήταν όπως κάθε καλοκαίρι. Κι όμως κάποιος έλειπε. Πόσο αυτό θ' άλλαζε τις διακοπές των τριών παιδιών στη Ναύπακτο;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο Ντενεκεδούπολη. 'Εχει γράψει και έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Αστραδενή. Τα μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά και σερβικά. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημα της Η μέθοδος της Ορλεάνης και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Φιλοδοξίες κήπου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ - ΦΑΚΙΝΟΥ, ΕΥΓΕΝΙΑ

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από πολλές φωτογραφίες και σύντομα αλλά περιεκτικά κείμενα. Το Ελληνικό Πανόραμα είναι ταυτόχρονα γεωγραφία, ιστορία, αρχαιολογικός οδηγός, ιστορία τέχνης και πολιτισμού, ξενάγηση στα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές και τα πανηγύρια, κατάλογος των εθνικών δρυμών και των τόπων με ξεχωριστή φυσική ομορφιά.


50 ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ - ΝΑΧΜΑΝ, ΕΣΤΕΡ 

...και έτσι ξεκίνησε. Για να μοιραστούμε εμπειρίες από γεύσεις αρωματικές, απλές, απολαυστικές, κάποιο απόγευμα στην κουζίνα. Η Έστερ να μαγειρεύει και η Μιμί να αποτυπώνει στο χαρτί τις συνταγές στα γρήγορα, μη τυχόν ξεχαστούν. Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο που κρατάτε. Αγαπησιάρικο και φιλικό, γεμάτο από συναισθήματα που γεννιούνται μπροστά σ' ένα μοσκοβολιστό πιάτο.

Οι 50 έξυπνες μικρές συνταγές που σε ταξιδεύουν είναι ένα βιβλίο μαγειρικής με εύκολες συνταγές, γρήγορη εκτέλεση, απλά υλικά και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι ένα βιβλίο για όλους, ακόμα και γι' αυτούς που μπαίνουν στην κουζίνα για πρώτη φορά.

Απολαύστε το...


ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ. Ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό (μυθιστορηματική βιογραφία) -ΜΑΓΟΥΛΑ-ΓΑΪΤΑΝΟΥ, ΠΟΠΗ 

Ηλικία: από 12 ετών 

Στο ξημέρωμα του 20ού αιώνα ο Άγγλος αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς έφερε στο φως το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό της Κρήτης, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαίωσε ως αληθινή την καταγραφή του Ομήρου, που μέχρι τότε θεωρούνταν μύθος.


Στη σημερινή Αθήνα ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης ξεναγεί μια παρέα συνομήλικών του Γάλλων στο Σούνιο. Η επίσκεψη γίνεται η αφορμή να ενδιαφερθεί για την τραγική ιστορία του Αιγέα, και το ενδιαφέρον του να φτάσει μέχρι την Κνωσό και την ανακάλυψή της.

Το βιβλίο μάς ταξιδεύει στα χρόνια του Άρθουρ Έβανς και ζωντανεύει την εποχή και τη δράση του. Παρακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία του, την επιμονή και τις επίπονες προσπάθειές του, μέχρι να πετύχει το στόχο του, ένα όνειρο ζωής.

Η βραβευμένη συγγραφέας Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου ζωντανεύει την ιστορία και τη συναρπαστική ανακάλυψη του Άρθουρ Έβανς, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία και στο βιβλίο Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από τις Κυκλάδες. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε στο δημόσιο τομέα ως διοικητικό στέλεχος. Για έναν και πλέον χρόνο είχε την επιμέλεια ωριαίας εκπομπής λόγου και τέχνης την οποία παρουσίαζε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ψυχολογίας.

Έχει επανειλημμένα βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς: The Library of Poetry (ΗΠΑ ), Accademia Internazionale di Poesia (Ιταλία), Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Διαλεκτικός Όμιλος Ελλάδος.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος (International Training In Communication – The Power of Communication). Έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος Β’ Κηφισιάς και Αμαρουσίου.


Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία, Άρθουρ Έβανς, ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό και Ένα κορίτσι εξομολογείται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453 -ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ, ΜΑΡΙΖΑ 

Ηλικία: Από 10 ετών 

29 Μαΐου 1453

Η ημερομηνία μιλάει από μόνη της. Ποιος δεν την ξέρει; Ποιος δεν ξέρει πως τότε η Νέα Ρώμη, η Βασιλεύουσα των πόλεων, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σκιά του εαυτού της στα 1453, άλλαξε χέρια; Πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης εκείνους τους τρομερούς μήνες των μαχών και του αποκλεισμού;

Αιώνες πέρασαν, κι εμείς δεν ήμασταν βέβαια εκεί για να ξέρουμε. Ήταν όμως άνθρωποι που τα έζησαν ή τα άκουσαν, που τα κατέγραψαν για να μην ξεχαστούν.

Η συγγραφέας, αντλώντας από τα παλιά χρονικά της Άλωσης και παρακολουθώντας τη δράση των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων, αναπλάθει τις τελευταίες δραματικές ημέρες της Κωνσταντινούπολης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους στη Σορβόννη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση Ιστορία και Λογοτεχνία σε παιδιά του δημοτικού.

Έχει γράψει βιβλία γνώσεων για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου (Tο Βήμα, Tα Nέα, Διαβάζω, Ithaka, Book Press, Ο Αναγνώστης). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της IBBY-Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Βραβεία

2006 Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων, για το βιβλίο που έγραψε με τον Πάνο Βαλαβάνη Μικρές ιστορίες του μουσείου, εκδόσεις Κάστωρ.

2012 Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων «Βίτω Αγγελοπούλου», IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου, εκδόσεις Μεταίχμιο.

2014 Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου, Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για το βιβλίο Θαύμα, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της:

Αρχαιολογία. Ένα ταξίδι στο παρελθόν. Οδηγός για παιδιά (1988)

Βυζαντινή τέχνη. Οδηγός για παιδιά (1990)

Λαϊκή τέχνη. Οδηγός για παιδιά (1994)

Τι και πώς στην Προϊστορία. Οδηγός για παιδιά (2013)

Κωνσταντινούπολη 1453 (2017)


ΜΠΑΛΟΥ ΓΚΑΛΟΥ ΝΤΑΛΟΥ. Τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί - ΡΙΤΣΟΥ, ΕΡΗ 

Τρεις καλοί φίλοι, λίγο τεμπελούληδες, διασκεδάζουν τρώγοντας και χαλαρώνοντας στο νερό.

Φυσικά, τρώγοντας γίνονται πιο παχουλοί και χαλαρώνοντας δεν έχουν όρεξη να κάνουν τίποτε άλλο.

Έτσι αρνούνται να κουνηθούν ακόμα και για να παίξουν, μέχρι που ξεμένουν από φίλους και αυτό δεν τους αρέσει.

Αποφασίζουν λοιπόν να ζήσουν την περιπέτεια!

Παχουλοί και αγύμναστοι καθώς είναι θα τα βρουν σκούρα.

Η περιπέτεια θα τελειώσει άδοξα, αλλά θα τους κάνει ν' αλλάξουν βιολί και ν' αφήσουν κατά μέρος το μασούλημα και την τεμπελιά;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Έρη Ρίτσου γεννήθηκε το 1955 στο Bαθύ και μεγάλωσε στο Kαρλόβασι της Σάμου. Είναι κόρη της γιατρού Γαρυφαλιώς Γεωργιάδου-Pίτσου και του ποιητή Γιάννη Pίτσου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδας. Συνταξιούχος πια, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη Σάμο και στην Αθήνα. Έχει μια κόρη, τη Λητώ, και πολλούς καλούς φίλους.

Βιβλία της για μεγάλους: Γιατρός επαρχίας, Κέδρος, 2004, Μυστικά και αποκαλύψεις, Κέδρος, 2006, Ο νεκρός δολοφονήθηκε, Κέδρος, 2016, Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά, Κέδρος, 2017.


Βιβλία της για παιδιά: Οι τρεις βασιλοπούλες, Κέδρος, 2001, Η καλή μεγάλη καφετιά αρκούδα βρήκε την ευτυχία, Κέδρος, 2002, 2017, Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της, Κέδρος, 2010, Η μαύρη πεταλούδα, Κέδρος, 2015, Μπαλού, Γκαλού, Νταλού: τρεις φίλοι παχουλοί που αλλάξανε βιολί, Κέδρος 2016, Η υπόσχεση του παιδιού, Κέδρος, 2022.

 ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ - ΜΑΝΤΖΑΡΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΒΙΒΛΙΟ 1. 

Ο Μπίλι ζει στο στοιχειωμένο Κάστρο του Μπλούχερβαλ παρέα με τρία φαντάσματα: το Βαρόνο, τη Ρίτα και τον Αντουάν. Παρ’ όλα αυτά, βαριέται. Πολύ. Και ξεχνάει τα πάντα όπου να ’ναι. Δύσκολη κι αυτή η εφηβεία. Άσε που ψηλώνεις απότομα και σκουντουφλάς όλη την ώρα. Το μόνο που τον απασχολεί είναι το ποδόσφαιρο με τσεκούρια και σπαθιά. Ώσπου τρεις μυστηριώδεις επισκέπτες, δύο τρολ και ένα ξωτικό, έρχονται να ταράξουν την ησυχία του. Κάτι ανεξήγητο έχει συμβεί: δεν πεθαίνει πια κανείς.

Χωρίς να το καταλάβει, ο Μπίλι θα παρασυρθεί σε μια περιπέτεια με ζόμπι, μάγους, μεθυσμένους δράκους, αλχημιστές, χρυσοπράσινους εφιάλτες, γοητευτικές μαθητευόμενες μάγισσες, απεργούς βαρκάρηδες, τροπικές παραλίες, ιπτάμενα κατσίκια, αρχαία ξόρκια, κύκλωπες μπάτλερ, ζωηρούς συνταξιούχους του Κάτω Κόσμου, ένα σκυλάκι με πενήντα κεφάλια που κυνηγάνε την ουρά του, το κερασάκι στην τούρτα, το τέτοιο του τέτοιου.

Πώς μπλέχτηκε ο Μπίλι με όλα αυτά; Ίσως επειδή διαθέτει ένα χάρισμα: μπορεί να κρύψει ακόμα κι έναν πελώριο δράκο στο τσεπάκι του. Αν θέλει. Και θέλει. Γι’ αυτό, φυλαχτείτε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Δέσποινα Μάντζαρη γεννήθηκε το 1984 στην Επίδαυρο και σπούδασε μαθηματικά.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της:

Μία, το αόρατο κορίτσι, μυθιστόρημα για παιδιά από 10 ετών (Κέδρος, 2016 - Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου)

Η Μι, ο Μο και το ούφο, μυθιστόρημα για παιδιά από 10 ετών (Κέδρος, 2017)

Αδέσποτη πόλη, μυθιστόρημα για παιδιά από 11 ετών (Κέδρος, 2019)

Τα δύο πρώτα βιβλία της εφηβικής/νεανικής σειράς με τις περιπέτειες του Μπίλι:

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΠΙΧΛ Ι: Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, (Κέδρος, 2017)

ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΜΠΙΧΛ ΙΙ: Το μαύρο μπαούλο, (Κέδρος, 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου